Bisnes satu barang banyak kedai

Mungkin kita biasa makan burger atau makanan segera di McDonald, atau makan ayam KFC. Mungkin juga kita biasa ataupun pernah membeli minuman berperisa di CoolBlog. Atau mungkin juga kita mengisi minyak pertol atau diesel di stesen pam minyak Petronas, Shell mahupun Petron. Agaknya apa yang dapat kita bayangkan dengan prinsip bisnes yang dijalankan oleh mereka di atas. Mungkin kita menggambarkan makanan atau minuman segera yang dijual oleh mereka, atau minyak petrol yang kita sering kita gunakan untuk kenderaan kita dan paling penting minyak petrol daripada syarikat minyak yang kita percayai.

bisnes
bisnes satu barang banyak kedai

MC Donald adalah perniagaan berasaskan burger. Macam-macam burger yang mereka jual dengan pelbagai nama yang bertujuan menarik perhatian pembeli dan pengguna. Malah ada burger khas pula yang dijual sempena sesuatu perkara. Misalnya Prosperity Burger yang dijual sempena dengan kemunculan Tahun Baru Cina. Tetapi nampak belum ada burger khas yang dijual sempena Hari Raya Aidi Fitri mahupun Aidil Adha. Ada ke? Mungkin juga MCDonald mempunyai strategi pasaran dan sasaran pengguna yang kita tidak tahun. Keadaan yang sama akan kita dapat lihat kepada entiti perniagaan lain yang menjalankan bisnes mengikut acuan prinsip bisnes yang telah ditetapkan.

Prinsip bisnes satu barang banyak kedai ini semakin menjadi trend dalam kalangan pembisnes di negara kita. Mungkin ada sesuatu yang menarik dengan prinsip bisnes ini dan mungkin prinsip bisnes ini mungkin mampu untuk berkembang dengan lebih pesat berbanding prinsip yang satu lagi yang nampak begitu kontra iaitu bisnes banyak barang satu kedai.

Sebilangan kita mungkin melihat prinsip bisnes ini agak bermodal besar dek kerana untuk mencapai sasaran pasaran yang besar dan meliputi rangkaian di seluruh negara, keperluan modal sememangnya tinggi. Modal yang besar diperlukan untuk membina rangkaian pemasaran yang berkesan dan mampu dicapai ke seluruh pelusuk negara dan menemui pelbagai ragam pengguna. Penggunaan media seperti televisyen, radio mahupun perluasan pasaran menggunakan media sosial memang menjadi igauan kepada pembisnes bermodal kecil sekiranya kita melihat kepada dana kewangan yang diperlukan.

Namun yang bagusnya kepada prinsip bisnes satu barang banyak kedai adalah lebih kepada pembentukan karakter dan kepercayaan produk kepada pengguna atau pembeli. Produk kepada bisnes ini memerlukan kekuatan yang cukup tinggi bagi mengatasi produk-produk pesaing yang sama-sama turut berusaha bersungguh-sungguh untuk memenangi hati pembeli atau pengguna. Kenapa apabila kita mengisi minyak kenderaan kita, kita akan memilih untuk menggunakan minyak syntium Petronas dan tidak mengisi minyak petrol di Shell ataupun Petron. Inilah yang dikatakan kekuatan dan karakter produk yang telah ditanam di dalam hati dan minda pengguna. Barang diingat, kesan mendalam di minda dan hati pengguna ini bukan dilakukan dalam tempoh sehari dua atau seminggu dua, bertahun-tahun pihak syarikat menjalankan usaha meningkatkan kepercayaan pengguna kepada produk tersebut. Bak kata pepatah, Rom itu tidak dibina dalam sehari. Hal inilah yang biasanya meningkatkan kadar keresahan kepada pemain-pemain pasaran baru yang mula untuk menempatkan diri dalam hati dan minda pengguna. Modal kewangan yang besar menjadi igauan ngeri yang tidak berkesudahan, dan biasanya juga syarikat dan pemain kecil ini amat terikat dengan modal kewangan.

Nah, bagi kita bagaimana? Adakah boleh kita memikirkan untuk menjalankan bisnes yang prinsipnya begini. Sudah barang tentu boleh, dan kita kena menekan minda positif bahawa sesuatu bisnes itu tidak semestinya bermula dengan besar. Biar bermula dengan kecil, lama-lama ianya akan membesar dan menjadi raksasa dalam pasaran. Ini pemikiran selamat bagi yang baru nak bermula ataupun yang sedang bergerak dalam skala kecil. Berikan fokus kepada apa produk yang menjadi trend atau kegilaan hari ini. Tingkatkan kajian dan penyelidikan produk, sebab ini juga penting untuk kita menjual produk yang boleh menguasai pasaran. Uruskan dengan baik soal rangkaian, logistik dan pemasaran produk. Kejayaan bisnes tidak datang bergolek namun memerlukan pengorbanan besar dalam mencipta raksasa.

Apa yang anda fikirkan tentang prinsip bisnes satu barang banyak kedai. Apa produk pilihan anda? Adakah anda rasa ada boleh lakukannya. Teruskan dengan apa yang yang fikirkan dan pastinya anda boleh lakukan untuk menjadi daripada sebahagian penyumbang kepada ekonomi negara.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *