Sampah menjadi duit

Kita biasa mendengar, betapa kreatifnya manusia hari ini dalam menjadikan sesuatu benda kepada suatu usaha bisnes dan menjadikan ia sebagai industri. Walaupun bukan sebuah industri yang besar, namun usaha yang pada awalnya dijalankan secara suka-suka akhirnya menjadi sebuah industri yang memberi manfaat kepada ramai umat manusia.

Sampah. Selalu kita lihat. Sering juga kita membaca bagaimana botol-botol bekas minuman yang kita buang dan kita tidak dapat menilainya sebagai duit dapat memberikan penghasilan kepada orang lain. Kita melihat orang mengutip botol-botol yang bersepah di sana sini, di tong-tong sampah restoran, rumah kediaman malah ditepi-tepi jalan juga. Acapkali juga sebilangan kita melihat usaha segolongan orang mengutip botol-botol yang kita anggap tidak berguna dengan pandangan sinikal dan mungkin juga pernah kita memandang dengan hina pengutip-pengutip barangan buangan ini.

Pernah lihat tak longgokan plastik sampah hitam di kawasan berpokok besar seperti gambar di bawah.

Agak-agak apa isi bungkusan ini

 

 

Berapa kilo agaknya berat bungkusan ini

Tentu pernah kan. Dan tentunya biasa nampak. Apa agaknya yang ada di dalam bungkusan plastik hitam ini. Tentulah tidak lain dan tidak bukan, daun-daun kering yang telah dikumpulkan biasanya oleh pekerja pembersihan kawasan di majlis-majlis bandar mahupun di bandaraya.

Apa yang boleh kita lakukan untuk menjadikan longgokan daun-daun kering ini sebagai usaha bisnes. Jangan main ambik aje yer bungkusan plastik hitam ini. Mintak lah kebenaran dari kontraktor yang menjalankan kerja-kerja pembersihan dan pengindahan kawasan perbandaran ini. Mintalah dengan elok dan katakan bahawa kita ada perancangan kepada daun-daun kering ini atau ‘sampah’ ini. Kalau rasa malu atau segan dengan pihak kontraktor atau tidak dapat menemui dan mengenalpasti pihak kontraktor, cuba minta dengan pekerja yang mengumpulkan  daun-daun ini. Biasanya dengan senang hati mereka akan memberikan kebenaran untuk kita mengambilnya. Kalau bernasib baik, nanti disuruhnya kita untuk mengambil banyak lagi bungkusan plastik hitam berisi daun-daun kering ini di sana dan di sinun dimana-mana kawasan yang mereka jalankan kerja-kerja pembersihan dan pengindahan kawasan.

Apa perancangan bisnes ini daripada sampah longgokan plastik hitam berisi daun-daun kering ini. Kalau anda boleh fikir, agaknya apa yang boleh di buat dengan daun-daun kering.

Ada kemungkinan kita boleh buat kraftangan daripada daun kering

Mungkin kita boleh jual daun-daun kering ini kepada pengilang yang menjalankan proses kitar semula menjadi kertas. dan apa lagi agaknya.,

Sebenarnya daun-daun kering ini boleh kita proses untuk dijadikan baja. Yer, baja kompos daripada proses pereputan daun-daun kering.

Jom kita buat sedikit kira-kira dengan beberapa andaian-andaian mudah yang kita akan gunakan.

 

Sebungkus plastik hitam itu mengandungi kira-kira 5kg hingga 7kg daun kering

Sekiranya kita usahakan proses pereputan untuk dijadikan kompos, setiap bungkusan tadi boleh menghasilkan kira-kira 3kg baja kompos.

10  bungkus daun kering boleh dapat kira-kira 30kg baja kompos

1 beg baja kompos (3kg) boleh dijual dengan harga RM5.00

Masa menjalankan proses pereputan kira-kira 3 minggu

10 beg baja kompos X RM5.00 menghasilkan RM50.00

 

Banyak tak RM50.00 ini. Banyak bagi sesetengah orang dan bagi sebahagian yang lain RM50.00 ini tidak memberikan nilai yang sepada kepada mereka. Mereka kata kalau dulu bolehlah beli barang di pasaranya penuh satu troli dengan RM50.00 ini, kalau sekarang memang tidak dapatlah.

Sebenarnya RM50.00 hasil daripada jualan 10 beg baja kompos agak banya. Iyalah kan, dengan kos pengeluaran yang boleh dikatakan sifar, cuma dengan sedikit usaha dan mengambilkira masa menghasilkan baja kompos seawal 3 minggu dengan kaedah pereputan berbantukan EM, ianya sangat berbaloi. Dan kita perlu mengubah pekali bilangan atau volume untuk melihat jumlah wang yang lebih banyak dan lebih besar nilainya.

RMM50.00 – 10 beg

RM500.00 – 100 beg

RM5000.00 – 1000 beg

RM50000 – 10000 beg

RM50000.00 ( Lima puluh ribu ringgit) barulah nampak begitu banyak. Barang diingat untuk mendapatkan nilai ini, segala yang digunakan baik dari segi bungkusan, masa dan tenaga juga perlu digandakan. Baru nampak untung banyak. Hehehe….kita memang selalu berangan-angan dan berinspirasi untuk mendapat lebih banyak, lebih banyak lagi, lebih…..

Kalau kita tidak bermula, pastinya kita tidak akan mendapat apa yang kita bayangkan. Dan kita kena yakin dengan keupayaan kita, kena bermula dengan sedikit demi sedikit barulah apa yang kita usahakan ini dapat kita gandakan berkali-kali ganda pada masa hadapan. Nak dapat hasil yang lebih banyak, mungkin juga kita boleh naikkan harga jualan baja kompos dengan pelbagai variasi,

3kg djual dengan harga RM8.00, atau

4kg dijual dengan harga RM10.00, atau

2kg dijual dengan harga RM5.00

Variasi berat dan harga adalah bergantung kepada kita, boleh dikatakan kita yang menentukan matlamat kita, berapa kita nak untung daripada usaha kita ( diam tak diam sebenarnya kita sudah terlibat dengan apa yang dikatakan industri….nampak hebat kan kan).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *