Burger : strategi bisnes

Burger satu bisnes besar

Bisnes burger sangat sinonim dengan rakyat negara ini. Bisnes burger tepi jalan menjadi alternatif kepada peminat burger yang kurang meminati rasa burger yang dijual di restoran makanan segera terkenal. Memang bukan omong kosong, tanyalah kepada seberapa ramai peminat burger, tentu jawapan mereka memberikan alasan rasa burger tempatan akan lebih diminati. Penyediaan burger lebih garing dengan pelbagai rasa bercitarasa Malaysia memang menjadi pilihan.

 

Tidak sukar sebenarnya untuk memulakan perniagaan burger tepi jalan. Mungkin hanya memerlukan sedikit peralatan asas, dah boleh dah memulakan bisnes burger ini. Kalau ada modal lebih sedikit, bolehlah mendapatkan kios yang agak besar dan cantik sebagai tarikan kepada pelanggan. Sediakan juga menu burger yang pelbagai, sudah boleh buka stall burger.

 

Strategi perniagaan bisnes burger pula, sebenarnya ia juga boleh memberikan pulangan lumayan kepada pengusaha bisnes burger ini. Sekurang-kurangnya keuntungan adalah lebih 50% daripada modal penyediaan sebiji burger. Ianya satu bisnes yang lumayan.

 

Macamana nak lebih berjaya dalam bisnes burger. Pernah kit amendengar, si A penbisnes burger memiliki 3 stall, ada yang pernah kita dengar sehingga 10 stall malah yang lebih ekstrem memiliki sehingga berpuluh-puluh stall burger.Kata orang jiwa mesti kental untuk sampai ke tahap begini dan biasanya hanya otai yang sanggup dan sampai ke tahap begini. 

 

Kita lihat strategi untuk mengembangkan bisnes burger,

Bermula dengan sebuah stall burger dan dua orang pekerja (salah seorang pekerja itu mungkin kita sendiri sebagai pemula dan pengasas). Perkara ini akan berkaitan dengan program latihan pembuat burger juga. Dalam masa 6 bulan pembantu stall burger tadi seharusnya sudah cukup mahir mengendalikan stall burger dari aspek persediaan awal menyediakan bahan keperluan bisnes, menyediakan burger pelanggan dan seterusnya mampu untuk berkomunikasi dengan baik kepada pelanggan.

 

Langkah seterusnya ada membuat penetapan membuka sebuah lagi stall burger yang akan diuruskan oleh pembantu pertama tadi. Dengan sedikit penggunaan ayat-ayat manis, “awak sekarang ini saya lantik sebagai pengurus stall burger saya di sana”. Ayat manis inilah yang akan menjadi pendorong kuat kepada pembantu tadi untuk menjayakan stall burger kita yang kedua. Tugasan sampingan pengurus stall ke dua ini, dia perlu mencari seorang pembantu stall dan dia akan menjalankan tugasan sama seperti apa yang telah kita lakukan sebelum ini. Iya, proses latihan akan berjalan secara berterusan. Dan di stall pertama tadi, proses ini juga berlaku secara serentak.

 

Nah, dalam masa 6 bulan kita sudah ada dua stall burger. Selaku boss, kita juga ada pekerja kepada stall pertama dan dibantu oleh 3 orang pekerja. Seterusnya dalam masa 6 bulan lagi, kita sudah boleh membuka 2 lagi stall burger menjadikan 4 stall dalam masa setahun. Proses ini akan berterusan dan sekiranya perancangan ini dapat direalisasikan, dalam masa 3 tahun, kita akan berjaya membuka 32 stall burger.

 

Agak-agaknyalah, dengan wujudnya 32 stall burger milik kita, berapa anggaran pendapatan yang mampu kita raih dari usaha ini. Sekirnya sebuah stall burger mampu meraih keuntungan RM3000 sebulan, maka kita mampu untuk meraih sehingga RM100,000.00 sebulan. Wow, bisnes burger ini walaupun nampak macam tidak glamour tetapi pulangannya amat lumayan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *