Runner : Warga tua

Penghantar barang atau runner memang menjadi satu fenomena sekarang ini. Modal tak besar. Sekadar ada toolsnya sudah boleh bermula aktiviti bisnes ini. Runner ini satu perkhidmatan yang bagus dan efektif untuk ramai. Biasanya runner ini bergerak menjalankan aktivitinya menggunakan motosikal dan kereta. Di luar negara, yang mana jalanraya yang ada begitu sesak, basikal digunakan kerana basikal dapat bergerak bebas melepasi kesesakan jalan raya.

Berikan kegembiraan untuk mereka

Bagaimana pula dengan perkhidmatan runner untuk orang-orang tua. Cuba lihat di sekeliling kita. Pastinya golongan orang tua ini memang ada ramai. Dan kebanyakan daripada orang-orang tua ini tinggal sendirian dan biasanya masih ramai lagi orang-orang tua ini masih mempunyai pasangannya. So, apa yang kita nak runner daripada golongan ini.

Orang-orang tua ini biasanya mereka tidak lagi mampu untuk menunggang motosikal ataupun memandu. Berkemungkinan aktiviti memandu sudah tidak lagi mampu dilakukan. Cuba kita bayangkan, beberapa tahun sebelum ini orang-orang tua yang kita sasarkan tadi adalah seorang yang masih gagah, kuat berjalan makan angin, pergi bershopping di mall mall, malah kerap berbelanja di mana-mana untuk membeli keperluan mereka seharian. Namun kini mereka tidak mampu untuk melakukan aktiviti yang biasa dilakukan sebelumnya. Lagipun anak-anak mereka ini melarang mereka untuk keluar memandu atas aspek keselamatan.

Tahap kerinduan orang-orang tua ini amat tinggi bagi tujuan-tujuan ke luar daripada rumah ke tempat-tempat yang mereka ingin pergi. Nah…inilah peluang untuk runner. Apa yang boleh runner lakukan, yang penting runner memiliki kenderaan kereta, kalau tak ada pun bolehlah pinjam dengan abang, kakak atau ibu bapa.

  1. Carilah beberapa orang tua yang suka nak berbelanja di pasaraya untuk membeli keperluan harian. Kalau boleh dapatkan senarai panjang golongan ini untuk disusun jadual membeli barangan keperluan. Mereka akan berasa sangat puas kerana dapat membeli sendiri barang keperluan yang mereka ingini. Jadualkan mengikut kemampuan masa kita bagi membantu orang-orang tua ini ke pasaraya yang mereka ingini. Bantuan kita menghantar, menunggu dan membawa pulang boleh kita kenakan caj perkhidmatan per orang atau per trip. Lagi ramai dapat kita kumpulkan golongan ini lagi bagus, sebab lagi lumayan perolehan kita sebagai pelayan kepada perkhidmatan ini atau runner.
  2. Boleh juga kita berfikir lebih jauh tetapi dalam konteks yang sama, kita sediakan perkhidmatan runner ini bagi tujuan melancong untuk golongan orang-orang tua ini. Kumpulkan beberapa orang, yang lebih baik adalah mereka saling mengenali dan berkawan baik sebab senang nak diuruskan. Kita bantu kelompok ini untuk melancong. Hantarkan ke tempat-tempat yang mereka ingin lawat, seperti pantai, air terjun atau ke tempat-tempat lawatan bersejarah seperti ke Melaka dan lain-lain.
  3. Boleh juga runner bawakan orang-orang tua yang hendak mendapatkan rawatan rutin di klinik-klinik. Ramai dalam kalangan orang-orang tua ini mempunyai janji temu bersama doktor atau mendapatkan rawatan rutin di klinik kerajaan terutamanya. Bantu mereka, bawakan mereka ke klinik, bantu pendaftaran, tunggu dan akhirnya kita bawa mereka pulang dengan selamat. Boleh juga singgah di mana-mana gerai kesukaan pelanggan kita dalam perjalanan balik. Tentu mereka suka. Juga penting untuk kita mengingatkan mereka tentang janji temu bersama doktor di klinik beberapa hari lebih awal. Nampak baik dan bijak kan kita ni.

Perkhidmatan runner untuk orang-orang tua ini sebenarnya sangat baik sebagai mendapatkan pendapatan secara harian, mingguan mahupun bulanan. Apa yang perlu dilakukan hanyalah sedikit usaha mencari sasaran dalam kelompok orang tua-tua ini. Susunkan jadual untuk mereka dengan sebaiknya dan seterusnya jalankan bisnes perkhidmatan runner ini dengan hati yang terbuka, berlapang dada dan yang paling penting tunjukkan sifat mengambil berat. Berikan kegembiraan untuk mereka seolah-olah andalah sahaja yang mereka ada dan percaya. Percayalah, bisnes yang baik seperti ini akan memberikan pendapatan yang kita harapkan dan jugs pahala yang berpanjangan nanti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *