Untung jutaan ringgit

Puas kekadang kita memikirkan macamana nak untuk banyak dalam perniagaan. Tengok orang senang-senang aje buat untung, Bukan untung sikit-sikit pulak tu, tetapi untungnya boleh sampai jutaan ringgit. Model bisnes apa agaknya nak digunapakai sampai dapat untung banyak macam tu.

Mari kita kaji sama-sama macamana nak untung sampai RM 1 juta. Wow. Banyak betul tu, Boleh ke buat untung sampai banyak tu. Dalam menjalankan usaha bisnes sebenarnya kita kena akur bahawa untuk sampai kepada keuntungan RM 1 juta bukan mudah. Kalau kita ada impian untuk capai keuntungan bisnes RM 1 juta dalamasa setahun, InshaAllah kita kena usahakan. Mari kita lihat kira-kira mudahnya dahulu.

RM1000000 / 12 bulan = RM 83333.33 sebulan

RM83333.33 / 30 hari = RM 2777.78 sehari

Bagaimana nak kita usahakan agar kita boleh dapat sebanyak RM 2777.78 sehari untuk mencukupkan keuntungan kita adalah RM 1 juta setahun.Perniagaan apa yang sesuai dengan matlamat mendapatkan keuntungan bernilai RM 1 juta.

Baiklah, mari kita sama-sama memberikan fokus kepada impian ini. Apa produk yang boleh kita aplikasikan kaedah ini. Perlu diingat, perniagaan dan bisnes adalah keupayaan kita kepada menyediakan produk yang melibatkan keperluan dan kehendak serta kemahuan pengguna. RM 1 juta suatu angka yang sangat besar. Bermakna kita kena memberikan tumpuan kepada angka yang besar juga. Rakyat Malaysia hari ini berjumlah kira-kira 32 juta orang.

Fokus utama kita adalah kepada produk keperluan dahulu. Sebab jika kita memberikan fokus kepada produk kehendak, capaian angka kita tidak akan mencapai sasaran sebabnya produk kehendak ini amat berbeza di antara individu dengan individu yang lain.

Produk keperluan orang ramai. Barang yang digunakan oleh hampir kesemua orang di sekitar kita dan di negara kita. Dan barangan atau produk ini dibeli berkali-kali dalam setahun. Apa agaknya. Beras, gula, susu, pakaian, apa sahaja yang kita boleh fikirkan. Cuba kita fokus lagi. Apa lagi agaknya barangan yang memang digunakan dan diperlukan oleh setiap orang.

Berus gigi menjana untung jutaan ringgit

Berus gigi. Yer, berus gigi. Setiap orang memerlukan berus gigi. Setiap orang memberus gigi setiap hari. Kita akan bertanya lagi, kan sudah banyak jenama berus gigi di pasaran. Ada jenama Jordan, Oral B, Colgate dan banyak lagi yang popular.Nampak seperti ye tak ye sahaja dengan idea berus gigi ini.  Kita ketepikan dahulu soal persaingan jenama ini. Ada dalam kalangan jenama ini adalah jenama dengan harga yang mahal. Apa salahnya kita menawarkan jenama kita sendiri dengan kualiti yang setanding dengan jenama sedia ada.

Kita buat andaian mudah. Sebatang berus gigi di pasaran hari ini tidak ada yang dijual pada harga RM1.00. Tinjauan rambang mendapati harga paling rendah sebatang berus di sebuah pasaraya adalah RM2.90. Agaknya berapa kos modal untuk kita menjalankan bisnes berus gigi. Mungkin RM1.00, mungkin RM 0.90. Wah, jika begini kita boleh menetapkan kadar keuntungan bisnes kita ini.

Katalah,

untung jualan sebatang RM 1.00

Sekiranya kita menjual 10,000.00 batang, keuntungan kita adalah RM10000.00

Jadi, kalau kita mahukan keuntungan RM1 juta, kita kena menjual sebanyak sejuta batang berus gigi dalam masa setahun.Kalau kita bermarginkan keuntungan sebanyak RM2.00, atau RM2.50 bermakna kita akan menjual kurang daripada sejuta batang berus gigi dalam masa setahun. Nampak tak.

Jangan bimbang kerana angka sejuta batang berus gigi sebenarnya kita hanya perlu menyasarkan kira-kira 250 000 orang pembeli sahaja sebab biasanya berus gigi yang kita gunakan akan diganti dengan berus gigi baru dalam masa beberapa bulan sahaja.

Ok tak idea ini. Boleh tak nak buat untung RM 1 juta. Kalau tengokkan gayanya, mcam boleh buat berjuta juta juta lagi kan. Kalau kita boleh menyasarkan separuh lagi daripada bilangan penduduk, ermmm memang tak menang tangan nak kira untung. Ada cadangan yang lain ke? Sama-sama kita fikirkan.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *