Bisnes Adalah Pemikiran

Memang bukan satu yang asing apabila orang berbicara tentang bisnes atau biasanya dipanggil perniagaan. Lihatlah di sekeliling kita, pandang kiri pandang kanan depan dan belakang, semua benda boleh dikategorikan sebagai bisnes atau perniagaan.

 

 Persoalan yang sangat biasa kita dengar,

1. “Kau buat bisnes apa sekarang ni bro“,

2. “Bisnes ada untung ker“.

3. “Dah lama dah kau buat bisnes ni, tentu dah kaya kau sekarang ni kan“.

4. “Nanti kalau dah pencen aku nak berniagalah, nak jual putu piring“, dan pelbagai lagi.

 

Namun begitu satu persoalan yang sering kali kita dengar dan begitu berleluasa terutamanya bagi yang baru nak berjinak-jinak dengan dunia bisnes,

 

 “Nak bisnes apa” atau “aku tak tau nak bisnes apa” atau “bisnes apa yang boleh aku buat“.

 

Ini ayat yang paling klise dan sangat biasa didengari. Frasa yang begitu mudah dilontarkan oleh sebahagian besar Dalam dunia perniagaan, apa yang perlu kita perhatikan adalah, apakah matlamat akhir dari usaha perniagaan atau bisnes yang kita lakukan.

 

Ramai orang mengimpikan keuntungan yang banyak daripada bisnes yang dilakukan. Amat biasa juga kita dengari frasa,

 

“9/10 sumber rezeki itu datangnya daripada perniagaan”

 

Frasa ini juga dapat menjadi pendorong yang sangat signifikan bagi mereka-mereka yang bermotivasi dalam menjalankan usaha bisnes dan menguruskan soal bisnes. Mungkin juga perlu diberikan peringatan kepada pemula bisnes ini agar tidak melihat nombor ini sebagai begitu banyak kerana mereka juga perlu tahap penerimaan risiko kesan daripada menjalankan bisnes ini. Sekiranya kita amat berhajat untuk memperoleh 9/10 ini sebagai sumber pendapatan dan rezeki, hendaknya janganlah dilupakan bahasa 9/10 bebanan bisnes juga perlu kita tanggung. Dan, ianya bukan suatu yang mudah seperti memetik jari.

 

Susah ker nak berbisnes atau mudah ker nak berbisnes bergantung kepada nilai kemampuan individu dalam menempuh risiko dan pemerolehan pengiktirafan. Tidak semua pemula bisnes akan menempuh perasaan susah atau mudah dalam menjalankan bisnes. Bila kita melihat sekeliling kita, kita akan dapat melihat ramai peniaga mencapai kejayaan. Bermula dengan sebuah usaha bisnes yang kecil, membesar sedikit demi sedikit dan berjaya membuka banyak premis perniagaan. Rasanya setiap daripada kita juga biasa melihat pembisnes mengalami kegagalan, baik bagi pemula ataupun pembisnes dan telah mencapai tahap berjaya pada suatu masa dahulu. Tentu ada sebabnya bukan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *